PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Batthyány-Strattmann-kastély falkutatási munkálatai - Felszólalás

  nyomtatási kép

Parlamenti felszólalás 2009. november 10.

V. NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A T/10554/1216. számú javaslathoz nyújtunk be képviselőtársaimmal kapcsolódó módosító indítványt. Bebes István és Kovács Ferenc képviselőtársammal azt javasoljuk, hogy a körmendi Batthyány-Strattmann-kastély falkutatási munkáihoz a költségvetés biztosítson 150 millió forintot. Ugyanis meglehetősen felzaklatta a Vas megyei közéletet a Nyugat-dunántúli Fejlesztési Tanács legutóbbi döntése, hiszen a tanács nem javasolta kiemelt turisztikai nagyprojektként való támogatását a körmendi önkormányzat Kapu-programjának. Természetesen ezt a döntést a kormánypárti többségű tanács hozta meg, azonban ügyes kommunikációs technikával megpróbáltak belviszályt szítani a Fidesz körében is, elhitetni azt, hogy elvárható az egy szomszéd megyei, fideszes vezetőtől, hogy saját megyéje vagy városa ellen szavazzon.

Tehát még egyszer hangsúlyozom: magát a döntést a kormánypárti tanács hozta meg. Annak ellenére tette ezt, hogy három évig folyamatosan továbbfejlesztésre érdemesnek tartották ezt a projektet, és így az önkormányzat - szorosan együttműködve egyébként a fejlesztési ügynökséggel - újabb és újabb követelményeknek tett eleget, és számolatlanul tette bele a pénzt ebbe a projektbe, biztosította az önerőt, tárgyalt a vagyonkezelésbe-adásról, megvalósíthatósági tanulmányt készített.

Azonban az utolsó bírálóbizottsági döntés során egy más projektet vártak volna el, mint amit sugalltak végig a három év folyamán. Így tehát, persze szakmai zsűri véleményére alapozva, szakvéleményekkel alátámasztva, egy szakmai döntésnek állítják be azt, ami valójában nem az.

A körmendi önkormányzat azonban úgy döntött, hogy mivel a Batthyány-Strattmann-kastély továbbra is elképesztő állapotban van, és ezt a kastélyt kívánja vezértermékként az egész Rába mentén felmutatni - nemcsak mint építészeti értéket, hanem a gróf Batthyány-Strattmann Lászlóhoz kapcsolódó kultusz miatt is -, ezért ezt a programot tovább akarja folytatni, ennek pedig alapfeltétele és az első feltétele, hogy a legnagyobb épületre vonatkozóan a falkutatási munkák megtörténjenek, ezért szükséges ez az összeg. Kérem, ha van ilyen, rossz lelkiismeretüket legalább egy picit enyhítsék ennek a módosító indítványnak a megszavazásával kormánypárti képviselőtársaim is.

Köszönöm a figyelmüket.