PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Felavatták a Kazinczy emlékhelyet

  nyomtatási kép

Négy helyi fiatal sikere a megmérettetésen

Telekes - A hétvégén ünnepélyesen felavatták azt a Kazinczy-emlékhelyet, melyet a nyelvújító halálának évfordulója alkalmából szervezett nemzetközi ifjúsági vetélkedőn nyert el a hegyháti kistelepülés csapata.

Az országos Falvak Kultúrájáért Alapítvány minden esztendőben megrendezi történelmi táborát Kovácsvágáson az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Balassi Intézet, valamint a Honvédelmi Minisztérium támogatásával. E tábor pedig minden alkalommal az aktuális emlékévhez kapcsolódó történelmi vetélkedővel zárul. Idén a megmérettetésen - Vas megyéből egyedüliként - Telekes képviseltette magát.

A kistelepülés négytagú csapata: Büki Boglárka, Hábencius Dóra, Ferencz Levente, Szijj Tamás a tábort záró Kazinczy és kora nemzetközi történelmi vetélkedőn az első helyet szerezte meg, s jutalmuk részeként egy Kazinczy-emlékhelyet alakíthattak ki a településen, valamint megannyi gyönyörű kiadványt is hazahoztak, melyeket a kis község könyvtárának ajándékoztak. A pénteken felavatott emlékhely a polgármesteri hivatal épületén kapott helyet.

Az avatóünnepségen a csapattagok megemlékeztek Kazinczyról, felelevenítették életének legfontosabb állomásait, munkásságát. Orbán László, Telekes polgármestere ünnepi beszédében kiemelte az összefogás jelentőségét, köszönetet mondott a csapattagoknak, valamint felkészítőiknek: Hábencius Ferencnének és Szijj Katalinnak. Elmondta: a Kazinczy alakját formáló dombormű Rosengart Béla munkája, míg az emlékhely kialakításában Ódor László segédkezett. A polgármester szerint a most elért eredmény különösen nagy siker egy olyan falu számára, melynek nincs iskolája.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő ünnepi beszédében Kazinczyt méltatta, akinek kapcsán örök eszmeként említhetjük a magyar nyelvet, s megőrzésének fontosságát. Hangsúlyozta: kevés nép mondhatja el magáról, hogy el tudja olvasni, és értelmezni tudja a közel ezer esztendeje született írásos emlékeit. Ahhoz, hogy ez a nyelv évszázadokon keresztül megmaradt, olyan jeles történelmi személyiségek is kellettek, mint Kazinczy Ferenc.

Ezt követően Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke a történelmi vetélkedő legmeghatóbb pillanatait idézte fel, hangsúlyozta: a fiataloknak köszönhetően egy évig a hegyháti településen őrzik a Magyar Történelmi Emlékévek vándorserlegét, s visszavárják a helybélieket a jövő évi történelmi táborba is.

(VN)