PROGRAMNAPTÁR
2024. április 16. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Nem akarnak tovább bújócskázni

  nyomtatási kép

A hegyháti kisváros Vasút utcájának síneken túli oldalára aluljárókon, ahogy a helyiek nevezik bújóhídon át vezet az út. A kocsival történő bejutás olyan, mintha parkolóházba hajtana be az autós.

Tavaly december elején megírtuk, hogy mintegy húsz lakóház és a sportpálya megközelítését teszik nehézkessé az évszázados aluljáró. Hajdanán a szerkezetek tökéletesen megfeleltek annak a célnak, hogy szekerek hajtsanak át alatta, napjainkra azonban a gépkocsiforgalom lebonyolítására már nem a legalkalmasabb ez a műszaki megoldás. 

 V. Németh Zsolt, a hegyháti kisváros polgármestere kérdésünkre elmondta, hogy az országos főút és vasút alatti átvezetés elégtelenségének feloldása tipikus állami feladat lenne, ám ezt a város nem hárítja teljes egészében az államra. Az utca ezen szakaszára a magasabb mentőautók és a tűzoltóautók az aluljárón át nem tudnak bejutni, az áruszállítás is csak a Papmalmi úton át megközelíthető hátsó mezei úton bonyolítható le. 

A polgármester hangsúlyozta: ezt az utat rendszeresen karbantartják, a területre legutóbb három hete vittek mintegy száz köbméternyi talajjavító anyagot. A végleges megoldás azonban a Vasút utcaiak gondjaira egy új út lehet, mivel a meglévő aluljárók bővítése műszakilag nem megoldható. 

V. Németh Zsolt kiemelte: a tervezés már folyamatban van, de a mintegy 50-60 milliós beruházás csak támogatással valósulhat meg. Hozzátette, ehhez a tervek elkészítését követően az önkormányzatnak meg kell vásárolnia az út nyomvonalába eső területeket, ezért külön-külön tárgyalnak majd a tulajdonosokkal, egyikük már ingyen felajánlotta az itt lévő földterületét erre a célra. 

A polgármester hozzátette: a beruházás csak a pályázatuk pozitív elbírálása esetén valósulhat meg. Elképzelhetetlennek tartja ugyanis, hogy amikor az állam száz százalékban támogat hasonló mértékű beruházásokat, addig egy kisvárosi önkormányzat a jelenlegi gazdasági helyzetben saját költségen vágjon bele egy ekkora mértékű fejlesztésbe. 

Az út tervezése elkezdődött, s  az önkormányzat  keresi a pályázati lehetőségeket.

(VN)