PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 27. vasárnap
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

Interjú

2009. február 13. 10:39:40  nyomtatási kép

Hogyan indult a pályafutása? Mi késztette, hogy politikus legyen? Mindig polgármester szeretett volna lenni?

Közel 20 esztendeje annak, hogy az akkor éledező ellenzéki mozgalmak felkeltették az érdeklődésemet. Olvastam a Hitelt, eljártam a rendezvényekre, s egyszer csak azon vettem magam észre, hogy 1988 karácsonya előtti napon beballagtam a zalaegerszegi főpostára, és feladtam Lezsák Sándor címére az MDF-be való jelentkezési lapomat.
Emelkedett idők voltak ezek. Éreztem, hogy fordul a világ, és én ennek részese, alakítója akarok lenni. Kitűző-mérnökként dolgoztam akkor a Zalaegerszegi Közúti Építő Vállalatnál, a munkámat szerettem, számomra nem volt e váltás egzisztenciális kérdés.
Az MDF vasvári szervezetének alapítója, s első elnöke lettem, s szinte hezitálás nélkül választottak 27 évesen polgármester jelöltnek.


Mennyire élheti át egy polgármester Vasvár lakóinak életét, vágyait, kívánságait? Egyáltalán lehetséges ekkora várost részletekbe menően megismerni?
 

Huszonöt éve élek Vasváron.
Előtte szüleimmel Oszkóban éltem. Ez a "negyed évszázad" talán elégséges ahhoz, hogy jól ismerjem a a város életét, gondjait.
Azért jó itt élni, mert itt még minden emberi léptékű. Mindenki ismer mindenkit.

Mit tart a város fő vonzerejének? Mely területekben lát kiaknázatlan lehetőséget?

Vasvár gyönyörű város. Olyan páratlan atmoszférája van, mely megfog minden hozzánk betérő idegent. Egyedi településszerkezete, domborzata, történelmi emlékei, szakrális hagyománya, együtt alkotja ezt a "vasváriságot", mely mással nem pótolható érték. Mind e mellett kevés 4600 fős település rendelkezik olyan infrastruktúrával mint mi. Okmányirodánk, rendőrkapitányságunk, mentőállomásunk, köztestületi tűzoltóságunk, földhivatalunk van. Idősek otthona, szakközépiskola, működik a településen. Az újonnan épült kulturális központ színháztermében bérletes előadások folynak, a gyerekek úszásoktatását tanuszoda szolgálja. A szolgáltatói szféra növekedett, de sajnos a "termelő ágazati" munkahelyek jelentős része megszűnt a településen.

Milyen a kapcsolata a helyi civil szervezetekkel?

Kifejezetten jó. Én magam is tagja vagyok a Vas-Vár Örökség Népfőiskolának, az egyházközség képviselő testületének, de szoros a kapcsolatom a sportegyesülettel, a kórussal, s a táncosokkal is.

Az önkormányzatok 700 milliárdos adósságukból 100 milliárdot működésre, nem pedig fejlesztésre használtak fel! Mi a véleménye erről?

Vasvárnak jelenleg kétszer akkora a lekötött betétje, mint a hitelállománya. Mindezt fejlesztésre tartogatjuk. Iskolára, szennyvízcsatorna hálózatra, belvárosi rehabilitációra, stb?

Egyébként mi a véleménye a kormány jelenlegi tevékenységéről, főként a reformokról?

Katasztrofális a Gyurcsány kormány tevékenysége. Úgy fogunk bevonulni a történelembe, hogy ők voltak azok akik, Közép-Kelet Európa éllovasából sereghajtóvá küzdötték le magukat. Az adósság, a munkanélküliség, a költségvetési hiány az egekbe szökött, a gazdasági növekedés a nullához közelít. Nincs olyan fejlett európai ország, ahol már régen el nem kellett volna takarodniuk.

Ha jobboldali fordulatra számíthatunk, akkor milyennek látja a következő ciklus Magyarországát, hazai politikai életét?

Először is a bizalmat kell visszaszerezni. A gazdaság élénkítése, adócsökkentés nélkül nem lesz kilábalás.

A felmérések szerint az emberek elveszítették bizalmukat a politikában. Hogy látja Ön ezt?

Valóban egy állítólagos felmérés szerint csak a BKV jegyellenőrök ellenszenvesebbek a "politikusoknál". Én merészelem azt hinni, hogy általánosságban van így. A polgármesterek tevékenysége konkrétsága és emberközelsége folytán talán kivétel ez alól.

Nagyon sok dicséretet és kitüntetést kapott az évek során. Melyik volt a legértékesebb elismerés?

Valóban sok elismerést kaptam megyei szervezetektől a minisztériumokig. Mégis a legértékesebb számomra az, amelyet a saját kollégáimtól kaptam. Mikor kényszerűségből el kellett hagynom a jegyzői posztot jegyző kollégáim pártállásra való tekintet nélkül szavazták meg számomra a Szacsvay Imréről elnevezett díjat.

Mivel tölti szívesen szabadidejét? Változott az életvitele, amióta polgármester?

12 éve zenélek a "Kármentő" népzenei együttesben. 10 éve vagyok folyamatosan polgármester (és azt megelőzően 1990-94-ig 4 évet), tehát a kérdés második felére a válaszom: nem.

Meséljen azokról az eredményeiről, amelyekre a legbüszkébb!

A már felsorolt intézmények mellett megújult az egész belváros. A fejlesztések révén 2006-ban Vasvár Hild-díjat kapott és elnyerte a Kultúra Magyar Városa címet.

Sikeresnek érzi magát a munkájában? Minek tulajdonítja a sikerét? Ön szerint milyen egy jó polgármester?

Vasvár rossz gazdasági körülmények, adottságok ellenére stabil pénzügyi helyzettel, pozitív mérleggel fog neki az elkövetkezendő időszak fejlesztéseinek. Úgy vélem, hogy szigorú gazdálkodással a jövőt "fel nem élve" a város léptékéhez és teherbíró képességéhez igazodó fejlesztéseket szabad csak végrehajtani. Soha nem szabad kockáztatni, hogy a város elveszítse sajátos karakterét, varázsát. Elégedettnek azonban soha nem szabad lenni. Ez serkenthet csak újabb célok eléréséhez?

Forrás: www.citistar.hu (2008)